18-годишно момче стана жертва на побой в Пловдив. Извършители да задържани
13.12.2018
Влак дерайлира в Турция: 9 са загинали, 47 са ранени
13.12.2018

Скок в цените на месото и хляба ни очаква през 2019г.

Повишените цени на тока ще доведат до поскъпване в цените на месото и хляба през новата 2019г. Това заявиха пред медиите представителите на хранителната индустрия.

От Асоциацията на месопреработвателите съобщиха, че през следващата година се очаква около 5-процентно поскъпване на месото и месните продукти. В тяхното изявление пред журналистите се казва, че близо 1/5 от разходите на компаниите в сферата са за електричество. Това означава, че предстоящото поскъпване на електроенергията няма как да не доведе до увеличение в цената на крайния продукт.

Представителите на месопреработвателната индустрия заявиха, че се опитват да ограничат разходите си по всякакъв начин,въпреки това някои вече са на ръба на фалита. Те твърдят, че нямат интерес да вдигат цените шоково и че за тях е по-изгодно да предлагат на българските потребители достъпни цени, но в същото време се чувстват притиснати до стената.

Цената на тока не е единственият фактор, който ще повлияе на представителите на хранителната индустрия. Въвеждането на системата бонус-малус, както и тол таксите за товарни автомобили ще увеличат разходите им за транспорт и ще допринесат за поскъпването на хляба, закуските и други основни хранителни продукти.

Производителите на хляб от своя страна споделиха, че също очакват трудна година, но се надяват да успеят да постигнат финансова стабилност и да предложат конкурентно заплащане в бранша, което да мотивира повече хора да се ориентират към дефицитната професия на хлебаря.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *