Мая Манолова е приела повече от 100 жалби в купето на влака София-Варна
07.11.2018
По-високи данъци за собствениците на стари коли от догодина
07.11.2018

Системата бонус-малус ще наказва и внимателните шофьори

Вчера беше представена новата система за изчисляване на цената на застраховката Гражданска отговорност, която ще взема предвид нарушенията на шофьорите. Новата система предвижда рисковите водачи да плащат значително повече за Гражданска отговорност. Притеснителен е фактът, че застраховката е обвързана преди всичко с автомобила, което води до съществен пропуск в проекта.

При закупуване на кола на старо новият собственик ще плаща за нарушенията на предишния, тъй като автомобилът вече е бил разпределен в по-висока категория.

Системата бонус-малус предвижда шофьорите (а заедно с тях и автомобилите) да бъдат разпределени в 20 категории, като колкото по-висока е категорията, толкова по-рисков е шофьорът и по-скъпа е застраховката му.

Ако законът бъде приет от догодина, всички водачи ще стартират от клас №8, който се води базов и се равнява на базисната цена за застраховка Гражданска отговорност. В случай че в продължение на 1 година шофьорът не е нарушавал правилата за движение на пътя и застрахователната му компания не е изплащала обезщетения за предизвикани от него инциденти, през следващата година той попада в по-нисък клас, като това ще облекчи разходите му за застраховка.

Най-внимателните водачи ще плащат с 25% по-малко от базисната цена.

В същото време, ако шофьорът има много и/или сериозни нарушения по време на предходната година, той ще попада във все по-висока категория, като най-рисковите шофьори от клас №20 ще плащат с 400% повече от основната цена. Сериозните нарушения като шофиране в нетрезво състояния, причиняване на телесни повреди и смърт могат директно да изпратят водача в най-високия клас.

Оказва се обаче, че, тъй като застраховката Гражданска отговорност е обвързана със самия автомобил, категорията, в която попада колата, ще се отрази и на потенциалните му бъдещи собственици. Така, ако купите употребяван автомобил от шофьор, извършил множество нарушения, застраховката ще Ви излезе доста по-солено.

Комисията за финансов надзор успокоява гражданите, че всеки купувач ще може да извърши проверка на нарушенията на предишния собственик, но все още не е ясно по какъв ред ще се случва тя. Освен това системата бонус-малус няма да засяга общинските и държавните автомобили.

Снимка: Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *