Търговските ни представители зад граница със значителен принос за увеличаване на експортния ни потенциал
22.07.2016
Пощенска банка отново е лидер на пазара на факторинг услугите
22.07.2016

Сигналите срещу магистрати вече ще се подписват с три имена и ЕГН

Сигналите за корупция и конфликт на интереси срещу магистрати не само няма да са анонимни, но ще трябва да се подписват с три имена и ЕГН. Тези поправки във внесения от правосъдното министерство проект за Закон за съдебната власт бяха приети от правната комисия.

Депутатите от правната комисия не обърнаха внимание на аргументите, че няма значение кой е подателят на сигнал срещу магистрат, стига данните в него да са значими и подлежащи на проверка. Според тях вкарването на всички данни на подателя в сигнала му ще е гаранция срещу злоупотреби, реши мнозинството. Отделно хората, които сигнализират съдебния инспекторат за нередности в системата, ще носят отговорност, ако подадената от тях информация се окаже невярна.

Дебатът беше на фона на излязлото само преди седмица решение на Европейския съд по правата на човека в Страсбург по аналогичен въпрос. По жалбата на шестима българи съдът обяви, че жалба от недоволен гражданин срещу представител на властта, по която проверката не установява нарушение, не може да става повод за осъждане за клевета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *