Цените на агнешкото месо този Великден
08.04.2022
Промени в Закона за здравето
13.04.2022

Северна Корея: 10 години, откакто Ким Чен-ун е начело на партията

Северна Корея изрази възхвала за лидерството на Ким Чен-ун в разработването на ядрени оръжия, изтъкна политическите му постижения и представи нови портрети и изложби, за да отпразнува десетата годишнина, откакто той е начело на управляващата Корейска трудова партия (КТП).

Счита се, че Ким е поел властта с назначаването му на поста върховен главнокомандващ на въоръжените сили след смъртта през декември 2011 г. на неговия баща Ким Чен-ун. Днес се отбелязват десет години, откакто по-младия Ким беше избран за върховен лидер на партията и държавата. Еднопартийната държава е управлявана от семейство Ким през цялата си история.

В реч на национален митинг вчера Чхуе Рьон-хе, член на Президиума на Политическото бюро на Централния комитет на КТП и един от най-висшите служители на Ким, отправи похвали към севернокорейския лидер, наричайки го „надарен мислител и теоретик, забележителен държавник и неповторимо велик командир“.

Събитията поставиха начало на седмица с възпоменателни прояви, които ще включват отбелязване в петък на 110 години от рождението на Ким Ир-сен – основателя на Северна Корея и дядо на Ким Чен-ун. На сателитни изображения от търговски спътници се вижда, че севернокорейски войски тренират за военен парад, който може би ще се състои тази седмица. Според анализатори има признаци, че Северна Корея може би ще демонстрира междуконтиненталните си балистични ракети (МБР) на събитието.

Миналия месец Северна Корея предизвика тревоги в Сеул, Токио и Вашингтон, след като проведе пълномащабен тест на МБР за първи път от 2017 г., с което сложи край на самоналожен мораториум върху подобни тестове. Нови строителни дейности бяха забелязани на полигона за ядрени опити на Северна Корея, което предизвика опасения, че тя скоро би могла да взриви оръжие за първи път от 2017 г. Миналата седмица Северна Корея заяви, че е против войната, но няма да се колебае да използва ядрените си оръжия, ако бъде атакувана от Южна Корея.

Чхуе нарече Ким „неповторим патриот и велик защитник на мира“, който е направил Северна Корея „пълноценна военна сила, оборудвана с всички мощни физически средства за самоотбрана“. Под управлението на Ким Северна Корея проведе четири от шестте си ядрени опита и разработи огромни МБР, които по оценки на анализатори биха могли да нанесат удар навсякъде на територията на САЩ. Въпреки че е бил изправен пред безпрецедентни трудности, Ким е поставил началото на нова ера за Северна Корея като могъща социалистическа държава, която процъфтява и се развива самостоятелно и разчитайки на собствените си сили, каза Чхуе.

Ким се зарече да подобри живота на севернокорейците и се опита да засили севернокорейската икономиката, но през последните години тя претърпя големи съкращения под ударите на международни санкции, мерки за ограничаване на разпространението на КОВИД-19 и лоши метеорологични условия. Агенции на ООН предупредиха за възможност от хуманитарна криза.

Вчера държавни медии представиха рядък нов официален портрет на Ким и съобщиха, че музей в Пхенян е открил нова изложба, представяща постиженията на неговото „безсмъртно ръководство“. Десетата годишнина е един прекрасен момент за Ким да се опита допълнително да засили култа към личността си“, написа в „Туитър“ Колин Звирко, кореспондент-анализатор за „Ен Кей нюз“, който наблюдава Северна Корея. (БТА) (Владимир Арангелов)

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *