Протест срещу застрояването на детска площадка в Младост
01.08.2016
Нов конкурс за предприемачи на Център „Ринкър“
01.08.2016

СДЕЛКИТЕ С БИЗНЕС ИМОТИ ОТБЕЛЯЗАХА 80% РЪСТ СПРЯМО 2015 Г.

Сделки с бизнес имоти за над 114 млн. евро са сключени през първата половина на 2016 г., което се равнява на 80% ръст спрямо същия период на предходната година. Това показват данните на консултантската компания Forton, стратегически партньор на Cushman&Wakefield за България и Македония с повече от 10 години опит на пазара на бизнес имоти.

Статистиката включва придобивания на офисни, търговски, индустриални площи и хотели, както и на парцели за строителство.

„За инвеститорите в бизнес имоти България е все по-привлекателен пазар заради отличния баланс между риск и доходност в комбинация с добри икономически показатели. Очакваме активността да остане висока и през следващите тримесечия“, коментира Явор Костов, мениджър „Капиталови пазари“ във Forton/ Cushman&Wakefield.
Успоредно с активността при инвестиционните сделки шестмесечието беше белязано и от силен наемен пазар, както и от старта на значими проекти в сегментите на офисните площи и индустриалните имоти.

ИНДУСТРИАЛНИ ИМОТИ
По негови наблюдения делът на свободните индустриални площи в София остава нисък – около 2%, като основният недостиг е на новоизградени и оборудвани със съвременни системи за безопасност площи, с необходимата височина и междуколонни разстояния. Наемът на подобни първокласни имоти се задържа около 4,2 евро/кв. м в София и околностите, а за района на летището надминава 5 евро/кв. м.

За разлика от софийския пазар предлагането на индустриални имоти под наем в страната остава слабо.Като цяло в страната търсенето на индустриални имоти остава основно за леки производства и авточасти, в по-малка степен – за логистични операции. Инвестициите са основно в собствени бази или т.нар. строителство по поръчка – за нуждите на конкретен ползвател.
ОФИС ПЛОЩИ

Ръст на наемните сделки и започването на нови проекти белязаха изминалото тримесечие на офис пазара. Обемът на наетите площи в София за периода достигна 34 067 кв. м, което е 6% ръст спрямо същото тримесечие година по-рано.

„Търсенето е силно и за по-големи квадратури в сравнение с предходни години в резултат от сливанията и разрастването на бизнеса при редица компании в IT и BPO сектора. Слабото предлагане на подходящи площи забавя ръста на наемния пазар, но смятам че с предстоящото завършване на големи знакови проекти, това ще бъде преодоляно“, коментира Станимира Пашова, мениджър „Офис площи“ във Forton/Cushman&Wakefield.

В резултат от активния наемен пазар делът на свободните площи продължава да намалява и към второто тримесечие на 2016 г. се задържа на 2% за най-търсените от наемателите проекти.

Наемите остават стабилни около 13 евро/кв.м за първокласни офиси в София и 6-8 евро/кв. м за клас Б проекти. В Пловдив първокласните площи се предлагат за 8-10 евро/ кв. м, докато във Варна и Бургас наемните нива остават в диапазона 6.5-8 евро/кв. м.

ТЪРГОВСКИ ПЛОЩИ
Динамичното развитие в сегмента на търговията с бързооборотни стоки доведе до размествания на пазара на търговски площи.

„Развитието от последните месеци показва, че пазарът на търговски площи вече е достигнал определен етап на зрялост и реагира адекватно при подобни размествания. Същият процес наблюдаваме и при търговските центрове, където някои проекти вече минават преструктуриране, което ще им позволи да подобрят представянето си на пазара”, коментира Росен Генев, мениджър „Търговски площи“ във Forton/Cushman&Wakefield.

Като цяло първата половина на 2016 г. мина без откриване на нови търговски проекти и общият обем на пазара остана 718 000 кв. м. Най-активно движение на наематели се наблюдаваше при т.нар трета вълна търговски центрове – Paradise Center, Bulgaria Mall и Sofia Ring Mall. Продължава и работата по микса на City Center Sofia, където през август се очаква да отвори нов ключов наемател в лицето на Reserved.

Наемните нива на първокласните локации в софийските молове остават стабилни – 28 евро/кв.м. На бул. „Витоша“ наемите също са устойчиви около 44 евро/кв. м за помещение от 100 кв. м.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *