Йорданка Фандъкова посочи причините за некачествените ремонти в София
27.02.2019
Мъж от Обединеното кралство е напълно излекуван от ХИВ
06.03.2019

Свиленград ще изисква средно образование при кандидатстване за еднократна помощ при раждане

Община Свиленград предвижда нови правила за родителите, които желаят да получат еднократна помощ след раждане на първо, второ или трето дете. Еднократното финансово подпомагане ще достигне 400 лева при първо раждане, а за второ и трето родителите ще получават по 500 лева. Нововъведените правила включват допълнително условие, което гласи, че финансова помощ ще получават само родителите, които успешно са завършили поне средно образование.

През 2018г. от еднократна финансова помощ са се възползвали родителите на 130 новородени бебета, а според Дирекция Гражданска Администрация 30 от тях нямат завършено средно образование.

Оказва се обаче, че по-голямата част от жителите на общината, които няма да имат право на финансова помощ са от ромски произход, което даде основание решението да бъде определено за дискриминационно.

Жителите на ромската махала в град твърдо се обявиха против нововъведените правила. В същото време здравният медиатор на община Свиленград, който също е представител на ромския етнос в града, подкрепи решението на общинския съвет, като заяви, че подобна мярка може да повлияе положително на процеса на интеграция и да насърчи младите роми да се стремят към по-високи цели, особено що се касае до образованието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *