Ръководителят на АПИ подаде оставка
09.01.2019
11-годишно момиче даде 53 хиляди лева на телефонни измамници
09.01.2019

Световната банка прогнозира трудни времена за световната икономика

Според експертите на Световната банка над глобалната икономика тегнат „тъмни облаци“. Това се казва в годишния доклад на институцията, който прогнозира забавяне в ръста на световната икономика с 2,9% през 2019г. и с 2,8% през 2020г.

В доклада не липсват и добри новини. Анализаторите на Световната банка смятат, че забавянето е достатъчно постепенно, за да не доведе до сериозни сътресения в развитието на глобалната икономика. То засяга преди всичко развитите страни и в частност САЩ. В същото време при икономическия ръст на развиващите се страни се очаква ускорение.

Авторите на доклада оценяват икономическите рискове, свързани с търговската война между САЩ и Китай, като изключително висок, тъй като става дума за най-големите икономики в световен мащаб.

От ключово значение е и сделката за излизането на Великобритания от Европейския съюз.

В прогнозите на Световната банка се споменава, че в случай че Обединеното кралство и Евросъюза не достигнат до споразумение, това ще се отрази пагубно и на двете страни, които пък от своя страна имат търговски отношения с други държави извън Стария континент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *