Защо стигнахме до времена, в които децата ни се избиват в училищата
28.09.2018
Българските граждани сами ще решат кое часово време да изберат
28.09.2018

Рядко срещаното метеорологично явление медикан ще удари Югоизточна Европа през следващите дни

Силната буря, наричана Медикан, е сходна по своите характеристики с ураганите и тайфуните. Името ѝ идва от съчетанието на думите Mediterranean и hurricane или средиземноморски ураган.

Явлението е изключително рядко, но заплашва да нанесе сериозни поражения, тъй като е съпроводено от ветрове с ураганна сила и обилни дъждове. Такива бури се образуват не по-често от 1-2 пъти годишно, а най-силния медикан е регистриран в Малта през 2014г.

Медиканът вече се образувал и е предизвикал сериозни наводнения в Либия и Тунис, а в момента се придвижва към югоизточните брегове на Европа, като метеоролозите очакват бурята да връхлети Крит и южните части на Гърция в събота, а в неделя да достигне и Западна Турция.

В засегнатите части от южните ни съседки ще се излеят проливни дъждове, а ветровете ще достигнат скорост от повече от 100км/ч.

Анкара обяви, че се подготвя за тропическата буря, която ще бъде една от най-силните в съвременната история на държавата. Учените изразиха притесненията си по повод на това, че подобни метеорологични явления не са типични за Европа и тя не разполага с институции, които да следят стриктно за метеорологичната обстановка, а населението изобщо не е подготвено за подобни ситуации.

Специалистите все пак настояват, че място за паника няма. Важно е обаче да бъдат взети предварителни мерки, а добрата новина е, че бурята ще се разтвори в по-високите слоеве на атмосферата преди да се придвижи към сърцевината на континента.

Снимка: CNN

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *