За тринадесета поредна година отбелязваме Деня на река Дунав
29.06.2016
Турция обвини организацията „Ислямска държава“ за атентатите
29.06.2016

Ръст на бизнес климата у нас през юни

През юни 2016 г. общият показател на бизнес климата у нас се покачва с 0.9 пункта спрямо май, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Повишението е в резултат на подобрения бизнес климат в промишлеността, търговията на дребно и сектора на услугите.

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” нараства с 0.8 пункта в сравнение с предходния месец, което се дължи на оптимистичните оценки на промишлените предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. Мненията им относно настоящата производствена активност обаче са по-резервирани, докато в очакванията им за дейността през следващите три месеца се наблюдава подобрение. Несигурната икономическа среда остава основният проблем за развитието на бизнеса, посочен от 49.7% от предприятията. По отношение на продажните цени в промишлеността мениджърите предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

През юни съставният показател „бизнес климат в строителството” се понижава с 1.8 пункта в резултат на по-резервираните очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. По тяхно мнение настоящата строителна активност е леко намалена в сравнение с предходния месец, като и прогнозите им за дейността през следващите три месеца са по-неблагоприятни. Основните фактори, затрудняващи предприятията, продължават да са несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша. Относно продажните цени в строителството преобладаващите очаквания на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно” се покачва с 0.9 пункта спрямо май, което се дължи на подобрените оценки на търговците на дребно за настоящото бизнес състояние на предприятията. Относно обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца очакванията им обаче са по-резервирани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *