За ферибота „Юрофери Олимпия“
22.02.2022
Обобщение на новините от Украйна
28.02.2022

Русия нападна Украйна

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба написа в Туитър рано в четвъртък, че руският президент Владимир Путин „току-що е започнал пълномащабна инвазия в Украйна“.

„Мирните украински градове са подложени на удари. Това е война на агресия. Украйна ще се защити и ще победи. Светът може и трябва да спре Путин. Времето за действие е сега“, допълва той в публикацията си.

След като руският президент Владимир Путин обяви, че е наредил военни действия в Украйна рано в четвъртък, той заплаши „онези, които може да се изкушат да се намесят“ от името на Украйна.

„Сега няколко важни, много важни думи за тези, които може да се изкушат да се намесят в текущите събития отвън“, каза Путин. „Който се опитва да ни пречи и още повече да създава заплахи за страната ни, за нашия народ, трябва да знае, че отговорът на Русия ще бъде незабавен и ще ви доведе до такива последици, каквито никога не сте изпитвали в историята си. Ние сме готови за всяко развитие на събитията. Всички необходими решения в това отношение са взети. Надявам се, че ще бъда чут.“

Джонсън и Зеленски разговаряха по телефона след атаката на Русия срещу Украйна в ранните часове на четвъртък, според изявление в Туитър от Даунинг стрийт.

Британският премиер Борис Джонсън казва на украинския президент Володимир Зеленски в телефонното обаждане, че „Западът няма да остане настрана, докато президентът Путин води кампанията си срещу украинския народ“, според Даунинг стрийт.

Джонсън казва на Зеленски по време на разговора, че „той е ужасен от развиващите се събития в Украйна“, се казва в изявлението. В него се добавя, че Джонсън се надява „Украйна да устои“ и че Обединеното кралство държи Украйна в мислите си „през това мрачно време.“

Източник: CNN
Снимка: CNN

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *