8 причини да не пропускате сутрешната чаша кафе
05.11.2018
Фалшиви имейли от НАП събират лични данни
06.11.2018

Ромски деца грабят храна от гробовете на Архангелова задушница (ВИДЕО)

Шокиращо видео, разпространено в социалните мрежи, възмути обществото. Роми разграбиха храната и свещите, оставени в памет на покойниците.

След като опечалените посещават гробовете и паметните плочи на своите починали близки, за да им оставят храна, вино и свещи, от които според старите български обичаи, душите на загиналите имат нужда в задгробния си живот, организирани групи роми нахлуват на територията на гробищата. Сред тях има и възрастни и малки деца с раници на гърба, които едва дочакват храната да бъде оставена без надзор и разграбват всичко, което посетителите са оставили в памет на любимите си хора.

В Интернет пространството се появиха много различни кадри. Не стана ясно къде са заснети всички снимки и видеа, но най-разпространяваните бяха от Самоков и Монтана, а очевидци разказаха, че на Централните Софийски гробища ситуацията е била подобна.

Записите получиха широк обществен отзвук. Едни съжалиха децата, които гладът и мизерията са принудили да щурмуват гробовете в търсене на храна, а други видяха организирани акции, целящи дребна печалба и погазващи мъката на опечалените и паметта на покойниците.

Всички те обаче се обединиха в гнева си срещу институциите, поддържащи гробищните паркове, които са позволили ситуацията да ескалира. Те пък от своя страна казват, че охраната не може да спре нито един човек, тъй като грабителите влизат под претекста, че те също искат да посетят своите починали близки. Когато охранителите видели, че децата събират храната, започнали да ги гонят, но те продължавали да прииждат и да тършуват из гробищния парк.

Видео: Youtube

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *