Столичани плащат 1.60 лв. за билет в градския транспорт
01.06.2016
Правят първия по рода си Национален учителски събор
02.06.2016

Родители излязоха на протест срещу унищожаването на Фонда за лечение на деца

Родители се събраха на протест пред здравното министерство. Недоволството им е предизвикано от начина, по който функционира в момента Фондът за лечение на деца и от сигналите за умишлено забавяне на разглеждането на конкретни случаи.

Без да са официално приети промени в правилника на фонда, новото му ръководство налага несъществуващи до сега изисквания, като деца биват насочвани за допълнителни медицински становища, консилиуми и др., въпреки че разполагат с всички изисквани по сегашния правилник документи.

Зам.-здравният министър Ваньо Шарков, който излезе да разговаря с протестиращите, не знаеше за случаите на насочени за допълнителни становища деца, но според него в момента няма забавяне и фондът работи добре.

Зад протеста застават редица граждански, родителски и пациентски организации като „Спаси, дари на…“, „Спина бифида и хидроцефалия България“, Движение на българските майки, Фондация „Помощ за благотворителността в България“, Български хелзинкски комитет, Асоциация на чернодробнотрансплантираните в България, Центъра за защита правата в здравеопазването, Сдружение за борба с хепатита „ХепАктив“.

Исканията на протестиращите са Министерството на здравеопазването да оповести намеренията си за промени във Фонда да се възстанови стриктното спазване на утвърдените процедури и практики в правилника на институцията, както и да се назначи постоянна, компетентна администрация, след като всички работещи във Фонда бяха освободени в края на април.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *