Българска разследваща журналистка стана жертва на жестоко убийство в град Русе
08.10.2018
Стана ясно името на втория заподозрян за атаката с новичок в Солсбъри
09.10.2018

Референдумът за промяна в румънската конституция не даде резултат

Референдум, целящ забраната на еднополовите бракове в Румъния, претърпя неуспех, след като само 1/5 от имащите право на глас се явиха пред урните. Румънците бяха попитани, дали трябва текстът от конституцията, касаещ брачния съюз, да уточнява, че такъв съюз може да бъде сключен само между мъж и жена.

Въпреки кампанията на инициаторите на референдума обаче гласуваха само 20,4 % от гласоподавателите, а за да бъдат признати резултатите от референдума за валидни, са нужни поне 30% активност.

Резултатите се оказаха изненадващи, след като предварителни социологически проучвания посочиха, че 90% от румънците се обявяват в подкрепа на промяната.

Усилията на румънската Коалиция за семейството, подкрепата на православната църква и нестандартното решение на правителството вотът да продължи цели два дни се оказаха напразни. Обявилите се против референдума членове на ЛГБТ обществото в Румъния призоваха гражданите, подкрепящи демокрацията и европейските ценности, да не излизат да гласуват, като по този начин бойкотират вота, и постигнаха успех.

Въпреки че референдумът е провален и текстът на румънската конституция ще продължи да дефинира брака като доброволен съюз между съпрузи, съществени промени в румънската политика по отношение на еднополовите бракове няма да има. Северната ни съседка все още не признава браковете и гражданските съюзи между хора от един и същи пол.

Докато ЛГБТ организациите ликуват и смятат бойкотът за победа, означаваща, че хората с различна сексуална ориентация в Румъния имат равни права с хетеросексуалните, а опозицията обвинява управляващите за безразсъдно харчене на парите на данъкоплатците за безсмислени и безрезултатни общонародни допитвания, анализаторите прозряха по-различен мотив зад действията на властта.

Според тях румънският референдум е класически опит за разсейване на вниманието на обществото, тъй като голяма част от управляващите са обвинявани в корупция, а някои от тях и в момента подлежат на съдебно разследване. Управлението на сегашното румънско правителство беше и причината за шумните протести в Букурещ от август тази година.

Снимка: Reuters

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *