Днес Славия се изправя срещу Хайдук Сплит в София
02.08.2018
Полицейски служител е с леки телесни повреди след намеса в битов скандал в Хасково
03.08.2018

Реколтата на земеделците в пловдивски регион отново е унищожена

Лошото време в България това лято продължава да създава проблеми за земеделците в страната. Голяма част от земите на хората, занимаващи се със селско стопанство, са наводнени, а реколтата е унищожена.

Днес проливните продължителни дъждове на територията на страната продължават, а река Чая, която тече близо до град Пловдив, прелива и създава допълнителни проблеми не само за земеделците, но и за жителите и преминаващите през региона.

Преливането на реката стана причина за няколко свлачища и срутища, затрудняващи движението, а днес повишаването на нивото на водата доведе до това, дигата на реката да бъде скъсана на няколко места по течението ѝ.

Резултатът от скъсването на дигите са наводнени земеделски площи. Този път това не е единственото поражение – под вода се намира и международният път Е-80. Това накара жителите на региона да предприемат сериозни мерки. Те твърдят, че ситуацията в региона е била многократно неглижирана от страна на институциите, и открито ги обвиняват за наводненията и унищожената реколта.

Кметовете на селата Катуница и Садово с готовност се присъединиха към общественото недоволство. Те заявиха пред медиите, че нееднократно са искали съдействие от отговорните институции, тъй като последствията от поройните дъждове са били напълно предвидими. Според кмета на Катуница, за да бъде избегнато бедствието, е било достатъчно реката да бъде изчистена, а дигите да бъдат насипани в проблемните зони. За съжаление това не се е случило навреме, вследствие на безотговорното отношение от страна на институциите.

Оказва се, че, както много от анализаторите предполагаха, причината за огромните материални щети в селскостопанската сфера не е само лошото време. Дали ще има последствия за отговорните за почистването и поддръжката на водните басейни институции, предстои да видим. А днес хората, живеещи в региона, за пореден път изхвърлят голяма част от реколтата, плод на неуморния им труд.

Те обаче отказват да се примирят със ситуацията, в която се намират заради бездействие и липса на отговорност.

Днес в 18:30ч. земеделците от село Садово излизат на протест, който се ползва с пълната подкрепа от страна на кметството.

Снимка: Нова ТВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *