Китайски компании търсят възможности за съвместни производства у нас
21.07.2016
За търговия с течни горива вече ще се изисква обезпечение пред НАП
21.07.2016

Рейтингът на Турция е в списъка за преразглеждане

Рейтингът на Турция е в списъка за преразглеждане към понижение. Международната рейтингова агенция Moody’s към момента оценява Турция с рейтинг „Baa3″, припомня BBC. Това става без предупреждение, каквато е обичайната практика.

Според агенцията нуждата от преразглеждане идва от неуспешния опит за военен преврат и влиянието му върху икономиката и средносрочната перспектива за страната.

В понеделник рейтинговата агенция Fitch предупреди, че може да понижи кредитния рейтинг на Турция, въпреки че засега го оставя на предишното му ниво – едно над „боклук“. Другата агенция – Standard & Poor’s, определя Турция като страна в умерено висок риск за инвестиции и също ще прави нова оценка на икономическите възможности на страната.

Агенцията допълва, че при преразглеждането на рейтинга ще бъде отчетен устойчивият спад на вътрешното търсене, който е много вероятно да натежи на икономическия растеж през следващите няколко години.

Moody’s подчертава политическите проблеми на Турция, които се задълбочават след опита за преврат. В съобщението на агенцията се посочва, че политиката в страната става все по-непредсказуема, което отблъсква чуждите инвеститори и ограничава достъпа на страната до ликвидност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *