Дават два милиона лева за убитите животни заради дерматита
02.06.2016
Европейският план Юнкер ще работи и след 2018 година
02.06.2016

Разширяват лицата, отговорни по Закона за мерките срещу тероризма

Предполагаемите извършители на терористичния акт на летище Сарафово през 2012 г. Ел Хадж Хасан и Фарах Мелиад ще бъдат включени сред лицата, отговорни по Закона за мерките срещу финансиране на тероризма. Това стана ясно, след като правителството одобри на заседанието си вчера промени в Списъка на физическите лица, юридическите лица, групите и организациите, спрямо които се прилагат мерките по въпросния нормативен акт. Промените са съобразени с измененията в него, влезли в сила по-рано тази година.

Целите на Закона са предотвратяване и разкриване на действия на физически и на юридически лица, на групи и организации, насочени към финансиране на тероризма и се постигат в основната си част чрез блокиране и забрана за предоставяне на финансови средства и активи и на икономически ресурси.

С приетото вчера от Министерския съвет решение се разширява кръгът на лицата по раздел ІІІ от Списъка с такива, срещу които е образувано наказателно производство не само за тероризъм или финансирането на такава дейност, а и за набиране или обучаване на отделни лица или групи от хора с цел извършване на тероризъм, както и за излизане или влизане през границата на страната и незаконно пребиваване с цел участие в тероризъм. По предложение на Главния прокурор се създава и нов раздел ІV, който включва за лица, за които има достатъчно данни, че осъществяват дейност, свързана с тероризъм или с финансиране на тероризъм. Именно в него попадат и Ел Хадж Хасан и Фарах Мелиад.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *