Полицейски служител е с леки телесни повреди след намеса в битов скандал в Хасково
03.08.2018
Вече има арестувани за опита за покушение срещу президента на Венесуела
06.08.2018

Работници, ремонтиращи тротоар в центъра на София, се натъкнаха на късноантична гробница

Археологическите изследвания в централната част на столицата започнаха още през 2015г. Оттогава до сега експертите археолози продължават да намират находки с различна културна ценност. Разкопките продължават и днес, като според думите на столичния кмет Йорданка Фандъкова те предшестват осъществяването на проект за пешеходна зона в района на площад Света Неделя.

За днешната дата беше насрочена една от инспекциите, които кметът на София провежда редовно, с цел да бъде осъществяван постоянен мониторинг над извършваните дейности. С тази последна проверка приключват и проучвателни дейности на археолозите по проекта. Те за открили повече от 3000 монети, които са предадени за съхранение на Музея за история на София. Сред находките има и злато.

В същото време Йорданка Фандъкова нареди да започне ново археологическо проучване, засягащо късноантична гробница, открита съвсем случайно при ремонтните дейности по поддръжка на тротоарите на улица Московска. В помещението са открити стенописи, а според експерти артефактите, както и самата гробница принадлежат към периода на Късната Античност. Тя изрази надежда, че археологическата дейност ще приключи бързо, за да може пространството да бъде включено към вече откритите обекти на културно и историческо наследство в региона, за които в момента се изготвя проект.

Известен е фактът, че голяма част от сградите в региона са изградени върху антични паметници на културата. Кметът на София се надява, че проектите ще реализират едно отворено пространство, което ще позволи и на столичани и на туристите да се запознаят с древната история на Сердика Улпия и да се насладят на творенията на една далечна епоха.

Снимка: Нова ТВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *