Такси уби 77-годишен мъж
26.11.2018
Лондон забранява рекламите на вредни храни в градския транспорт
26.11.2018

Първите генетично модифицирани бебета в света се родиха в Китай

Учен от Китай твърди, че е помогнал за създаването на първите в света генетично модифицирани бебета.

По думите на учения, по време на изследването, което би било незаконно в повечето страни, професор He Jiankui и неговият екип са внесли промени в генетичния код при седем двойки в процес на лечение на безплодие.

Лечението е допринесло за една успешна бременност, която е дала живот на две момичета-близначки по-рано този месец. Учените твърдят, че близначките имат вродена устойчивост към вируса на ХИВ.

Техни колеги от цял свят разкритикуваха експеримента, който, ако се окаже истина, ще се превърне в огромна крачка за науката и етиката.

Американски учен, който потвърди, че е участвал в експеримента в Китай, казва, че генетичните модификации от този тип са забранени в САЩ, тъй като ДНК промените се предават и на бъдещите поколения и могат да засегнат други гени.

Много учени вярват, че този факт превръща подобни експерименти в прекалено рискови, а някои дори ги наричат чудовищен експеримент с хора.

Професорът казва, че целта му не е да излекува генетичните заболявания, а да промени човешкия генетичен код така, че да го направи неуязвим за едни от най-опасните инфекции, като ХИВ (причинителя на СПИН).

Той споделя още, че родителите са отказали да бъдат интервюирани, а той няма да каже нито кои са, нито къде живеят.

Към момента твърденията на професора не са подкрепени от нито един независим източник.

Лекарят обясни, че се чувства изключително отговорен за своето дело. Той каза още, че целта му е да даде пример на други специалисти, които се страхуват да поемат подобен риск. Професор He Jiankui заяви, че дали тези експерименти ще бъдат забранени или разрешени оттук нататък зависи единствено от обществото.

Снимка: independent.co.uk

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *