Днес отбелязваме Преображение Господне!
06.08.2020
Учебна година 2020/2021 ще започне присъствено
13.08.2020

Първата ваксина срещу Ковид-19 остава под съмнение

„Спутник-V е първата ваксина срещу Ковид-19 и ще бъде пусната в масово производство от септември. Ваксината е разработена от Националния изследователски център по епидемиология и микробиология „Гамалея“ и клиничните й изпитания са приключили в началото на август.

Президентът на Русия – Владимир Путин, съобщи, че ваксината е преминала през всички необходими тестове и работи достатъчно ефективно. Също така вметна и че една от дъщерите му е сред ваксинираните.

Здравният министър на Русия съобщи Михаил Мурашко заяви, че масовото ваксиниране в страната ще започне през октомври, като първи ще бъдат ваксинирани учителите и здравните работници.

Въпреки изявлението на руския президент – Путин, светът остава скептичен относно пускането на ваксина срещу Ковид-19. Факторите са свързани с прекалено краткия период на тестване. Друг фактор е и предупреждението на СЗО Русия да не се отклонява от одобрените методи при изследване на ваксини.

Световната здравна организация съобщи, че Русия не е изпратила достатъчно информация относно регистрираната ваксина. От друга страна Германия и Франция, както и САЩ са скептично настроени към „Спутник-V“.

Чуждестранни учени твърдят, че има голяма разлика между регистрирана ваксина и ваксина, която е доказано безопасна и ефективна. Тук идва и въпросът дали прибързаното регистриране на новата ваксина не е с цел национален престиж.

Вследствие на последните новини в социалните мрежи се появят непрестанно спорове между потребителите. Обществото е разделено на две – привърженици на новата ваксина и такива, които са скептично настроени и се съмняват в ефективността на препарата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *