Дефлацията в България се задълбочава през първото тримесечие на годината
06.07.2016
Общините, които не се включат в окрупняване на ВиК дружествата, остават без евросредства
06.07.2016

Пълна оценка на българския финансов сектор

По време на двуседмичнимисии в края на 2016 г. и началото на 2017 г. ще се извърши пълна оценка на българския финансов сектор. Това гласи съобщение на Министерството на финансите (МФ) по повод Програмата за оценка на финансовия сектор в България, които се провежда съвместно от Международния валутен фонд(МВФ) и Световната банка (СБ).

Мисията стартира днес и ще продължи до 8 юли, като целта на първоначалната мисия е да бъде определен точният обхват на оценката, като самата оценка ще се извърши по време на две двуседмични мисии в края на тази и началото на следващата година, поясняват от финансовото министерство, цитирани от investor.bg.

По време на откриващата среща министърът на финансите Владислав Горанов е запознал ръководителите на мисията – Майкъл Мур от страна на МВФ и Илиас Скамнелос от страна на СБ – с българската финансова и икономическа конюнктура.
На срещата са били още заместник-министърът на финансите Карина Караиванова, постоянният представител на МВФ за

България и Румъния Алехандро Хайденберг и Нолвия Сака-Сака от отдел „Пари и капиталови пазари“ в МВФ.
Според Горанов FSAP ще подсили и текущия преглед на активите на банковата система. FSAP е оценка, която се извършва съвместно от МВФ и Световната банка и представлява изчерпателен анализ на финансовия сектор на една държава и включва два основни компонента – оценка на финансовата стабилност и оценка на финансовото развитие.

Пълната оценка на българския финансов сектор трябва да бъде факт след прегледа на активите в банковия и небанковия финансов сектор, като тя бе заложена в 18-месечния план за действие на новия гуверньор на БНБ Димитър Радев. Неговата идея беше до края на декември 2016 г. българският финансов сектор да премине през финална оценка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *