Празнуваме Димитровден – началото на зимата
26.10.2018
Уикенд винетката ще струва 10 лева
26.10.2018

Психологическият тормоз ще се наказва с до 5 години затвор

ГЕРБ предлага изменения в българския Наказателен кодекс, според които психологическият тормоз се включва към дефиницията за домашно насилие и ще бъде наказван с до 5 години лишаване от свобода.

Според представителите на водещата политическа партия системният тормоз в семейна среда оказва също толкова сериозно влияние на човешката психика, колкото и физическата агресия. Те настояват, че домашното насилие се проявява под много и различни форми и всяко едно от измеренията му заслужава съответното наказание. В това число влизат вербалната агресия, финансовата зависимост и преследването.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева заяви, че предложението има за цел да инкриминира различните форми на домашно насилие. По този начин законодателите показват подкрепата си и започват да работят сериозно за защитата на хората, които се намират в опасност. Те настояват, че народните представители са длъжни да заемат твърда позиция в защита на жените и децата, потърпевши от агресивно поведение в собствения си дом.

В България случаите на насилие не са рядкост. Статистиката сочи, че всяка четвърта жена в страната е била жертва на домашно насилие. Въпреки многобройните кампании в защита на жертвите обаче, повечето нямат смелостта да потърсят съдействие от страна на институциите.

Експертите в сферата настояват, че проблемът е много по-сериозен и се корени във възпитанието на повечето потърпевши. Според тях повечето жертви не регистрират насилието като такова. Когато става дума за физическа агресия, пострадалите често оправдават насилника си, но обидните квалификации, преследването, налагането на ограничения, финансовата зависимост и много други измерения на домашното насилие често са възприемани като нещо нормално – начин на общуване или различен тип съжителство. Те напомнят, че ако физическата агресия по-често е насочена към жени, то психологическият тормоз във всичките му форми е осъществяван и от двата пола.

Предложението на парламентарната група на ГЕРБ е опит държавата да се ангажира по-сериозно със защитата на пострадалите. Те планират промени не само в Наказателния кодекс, но и в Закона за защита на жертвите на домашно насилие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *