65-годишен грък е запалил пожара край Атина
30.07.2018
Кибертормоз е причината за опита за убийство в кв. Надежда
31.07.2018

Протест на родителите на деца с увреждания в София ще се проведе днес

Проблемът с политиките по отношение на лицата с увреждания в България не е ново явление. Българската система не предвижда нормални условия за съществуване на хората с трайни увреждания, а техният потенциал е изцяло изгубен за държава ни и най-често изтича в чужбина.

Днес в 17:00ч. ще започне протест, организиран от родителите на деца с увреждания, който ще протече под надслов „Системата ни убива“. Протестиращите претендират за подходящи условия за развитие на хората с увреждания в страната.

Те настояват, че физическото състояние не може да бъде причина хората в неравностойно положение да бъдат потискани, а амбицията и потенциалът им да бъдат игнорирани в продължение на десетилетия. Родителите смятат, че в България могат да бъдат осигурени същите условия, които предлагат много други държави по света. Според тях по този начин лицата с трайни увреждания няма да са принудени да напуснат страната, за да продължат развитието си в чужбина, а България ще спечели много млади умове, изпълнени с идеи и борбеност.

Едно от семействата намери нестандартен начин да онагледи какво означават за тях исканията им. Те решиха да поставят премиера на България Бойко Борисов в ситуацията, в която те се намират ежедневно. Техният син Петър, който току що е навършил 18 години, ще бъде оставен на грижите на министър-председателя за един ден. Петър страда от детска церебрална парализа и има нужда от помощ при много от ежедневните дейности, с които се сблъсква всеки човек.

Той познава добре ситуацията на децата с проблеми в България и има намерение да посвети живота си на това да им помогне. Неслучайно от октомври започва да следва Специална педагогика в Пловдивския университет. Петър обаче знае, че промените трябва да дойдат от най-високо ниво. Специалистите в страната, които се грижат за децата с проблеми, имат нужда от поддръжка и мотивация. Специализирани центрове, които да следват новите изследвания и да използват модерни технологии, в България на практика не съществуват, а за да не се спира развитието на лицата с увреждания, те имат нужда от терапия и грижа.

Днес премиерът Борисов ще види това от първо лице. Той е получил нужните консумативи и инструкция по какъв начин трябва да се погрижи за 18-годишния Петър.

А протестът ще се проведе по-късно вечерта. Родителите на деца с увреждания се събират около 17ч. пред сградата на Народното събрание в столицата. Протестиращата група ще се движи от Народното събрание към Министерски съвет. Очаква се протестните действия да приключат около 8ч. вечерта.

Снимка: Канал 3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *