Жена получи тежки изгаряния заради авария на Топлофикация Русе
03.12.2018
Европа притиска България да се присъедини към миграционния пакт
03.12.2018

Протестите срещу цените на горивата във Франция: Макрон свиква спешно събрание по въпросите за безопасността

Президентът на Франция Емануел Макрон организира спешно събрания след деня на протестите, в които взеха участие хиляди граждани, обявили се против властта. Подобно на тези в България протестите за високите цени на горивата във Франция прераснаха в протести за високата „цена на живота“ в страната. По данни на полицията трима души са загинали в протестите, започнали преди 2 седмици.

Министърът на правосъдието на Франция обеща всички граждани, които са проявили агресия по време на демонстрациите да бъдат подведени под отговорност. Преди срещата в неделя Макрон инспектира щетите в центъра на Париж. Органите на реда пък излязоха с информация, че повече от 100 души са били ранени, включително 23-ма служители на полицията, а над 400 души са арестувани.

Вътрешното министерство на страна заяви, че 136 000 души са взели участие в протестите из цялата страна, демонстрирайки подкрепата си към движението на т.н. „жълтите жилетки“. Протестиращите са наричани по този начин, тъй като по време на демонстрациите те носят светлоотразителни жилетки, които според френския закон трябва да присъстват във всеки автомобил. За първи път те излязоха на улицата на 17 ноември заради повишението на цените на горивата в страната, което беше предизвикано от по-високите данъци върху дизеловите автомобили. Макрон пък каза, че мотивацията за приемането на новия закон е свързана преди всичко с опазването на околната среда.

На 17 ноември улиците на Франция заляха 300 000 души.

В събота протестът на „жълтите жилетки“ доведе до смъртта на шофьор в град Арл, в Париж маскираните демонстранти палили сгради, разбивали и ограбвали магазини и рушили известни произведения на изкуството. Полицията е използвала сълзотворен газ, за да разпръсне вандалите.

Макрон осъди действията на протестиращите и заяви, че случващото се във френската столица няма нищо общо с мирно изразяване на гражданско недоволство. Той заяви, че всеки един от участвалите във вандализма ще понесе съответното наказание.

Снимки: CNN

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *