Президентите на българската демокрация
07.09.2018
Кандидат на президентските избори в Бразилия беше наръган с нож
07.09.2018

Протестите в сърцето на Европа – расистска проява или опит за спасение на европейското общество?

В края на август немското общество стана свидетел на престъплението, което пробуди духа на германците и ги накара да залеят улиците на саксонския град Кемниц.

Мигранти от Ирак и Сирия, избягали от терора на войната и търсещи убежище в европейската държава, убиха 35-годишен германец с нож. Заедно с жертвата имало още двама мъже от немски произход, които са получили леки наранявания.

Мотивът на нападателите не е ясен, но е ясно друго. Убийството не е това, което доведе до експлозията от обвинения, отправяни срещу правителството. Общественото недоволство беше провокирано от разминаването на информацията, публикувана от медиите и тази, подадена от полицейските служби.

Германците не просто показват недоволството си от убийството на невинен европейски гражданин, те се опълчват на политиката на толерантност, която вече взема своите жертви.

Протестиращите твърдят, че съобщението за „убит немски гражданин“ не отразява обективно ситуацията, която включва злоумишлено нападение, причинено от ескалацията на етническо напрежение в страната. Информацията за потенциалните нападатели и техния произход е пропускана съвсем умишлено, според голяма част от германското общество. Будните граждани в Германия говорят за опит за дезинформация, недопустим в съвременния свят.

По време на протестите журналистите се натъкват на непозната досега гледка – протестиращите не искат да разговарят с представители на медиите. Четвъртата власт е загубила доверието на обществото, излезлите с цел да защитят позицията си се страхуват, че изказванията им ще бъдат моделирани, така че да по-късно лесно да бъдат заклеймени като расизъм, тесногръдие и липса на човечност.

Малкото, осмелили се да споделят за какво се борят, говорят само за своята сигурност и за това, че са загубили вяра в това, че държавата им се грижи за тяхната безопасност. Някои дори се притесняват, че ако напрежението продължи да ескалира, управляващите няма да могат да овладеят ситуацията дори да вземат нужните мерки.

Според крайнодесните организации германецът е убит, след като е опитал да защити жена, подложена на тормоз от страна на мигрантите. Полицията и управляващите не посочват мотив на престъплението освен „вербален конфликт“ между нападателите и жертвата, но в същото време настояват, че твърденията на крайнодесните активисти в Германия са породени от техните политически убеждения и случаят за тях се е превърнал в една възможност да провокират общественото недоволство.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел осъди протестите и затвърди позицията на настоящото правителство, че подобни изказвания и действия са абсолютно неприемливи.

Протестите бяха последвани от антирасистки концерт, подкрепен от правителството и целящ да покаже истинското лице на немското общество, което отказва да приеме расизма и дискриминация по улиците на германския град Кермиц.

Снимка: CNN News

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *