Бракониер преби горски надзирател край Гоце Делчев
27.11.2018
133кг метамфетамини са били задържани на ГКПП Видин
27.11.2018

Протестите в България продължават

Въпреки че през последните дни медийният шум около общественото недоволство започна да утихва, гражданите продължават да се събират и да стоят твърдо зад позицията си, че страната има нужда от промяна, а обществото се нуждае от разбиране и подкрепа.

Експертното мнение на политолозите беше, че след 2-3 дни на блокирани пътища и безредици гласовете на българите ще затихнат. Те смятаха така не защото исканията са безпочвени и хората не са достатъчно мотивирани, а защото според тях гражданите нямат ясно структурирания искания, на многобройните протести им липсват лидери, а социалните мрежи не могат вечно да служат като средство за организация и мотивация.

Днес обаче виждаме нещо по-различно от типичните протести.

Двата паралелни протеста – този на майките на деца с увреждания и този срещу високите цени на горивата, започнаха подобно на всички останали протестни действия, провеждани в страната, но демонстрираха нещо, което липсва при повечето организирани протести – постоянство и истинска мотивация. Протестът на майките до голяма степен постигна своята цел, без да се ангажира с политически позиции. Симеонов подаде оставка, а борбените майки бяха поканени да вземат участие в процеса на вземане на решения.

Що се касае до цените на горивата, голямо влияние оказа международната обстановка, засягаща цените на суровия петрол. Спадът в цената за барел доведе до поевтиняване на горивата в страната, което управляващите приеха като победа. Протестът на шофьорите обаче прерасна във всеобщо недоволство срещу стандарта на живот и непрекъснатите неоправдани увеличения в цените на основните стоки.

Властта възприе това като отсъствие на конкретни цели и реши, че протестите постепенно ще замрат заедно с исканията на гражданите. Протестните действия наистина поутихнаха. Много хора се разочароваха от незаинтересоваността на властта към проблемите на гражданите и се прибраха по домовете си. В същото време обаче други останаха по улиците. В неделя те отново показаха, че не са се отказали от исканията си и блокираха пътища край Бургас.

Според политолозите протестите ще стават все по-малобройни и ще продължат до празниците. Тогава студеното време и семейната традиция ще накарат протестиращите да останат по домовете си, а след изборите за членове на Европейския парламент през май вероятно и напрежението между коалиционните партньори, както и между управляващи и опозиция, ще се успокои.

Какво ще се случи с исканията на гражданите обаче предстои да разберем.

Снимка: Канал 3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *