Проектът Дигитална Австрия променя изцяло административните услуги в страната
15.03.2019
Австрия предлага субсидии при покупка на електромобил
18.03.2019

Промените при ТЕЛК решенията оставят хиляди българи без пенсии по инвалидност

С влизането в сила на новите правила за издаване на ТЕЛК решения, хиляди граждани губят правото си на финансово подпомагане. Промените са факт още от края на миналото лято.

Процентът на инвалидност на гражданите ще се изчислява по нова схема, според която огромен брой хора, които до днес са получавали пенсии по ТЕЛК, попадат в графата на здравите и работоспособни граждани, които не се нуждаят от финансова помощ от страна на държава.

Нова телевизия разказа историята на един от засегнатите от реформата граждани. Той е на 55 години и страда от проблеми със сърдечно-съдовата система, след като е претърпял 2 инфаркта. Мъжът първоначално е бил с 80% инвалидност, след това специалистите свалят процента до 50%, а след навлизането на последните наредби заболяването му го прави едва 40% нетрудоспособен, което в очите на държавата означава, че той не се нуждае от месечна финансова помощ. С годините 55-годишният потърпевш развива и захарен диабет, но това не е от значение за ТЕЛК, тъй като диабетът се класира в графата за 10% инвалидност, а при издаването на решения се взема предвид само ако едно от заболяванията носи посече от 50% нетрудоспособност.

По този начин се оказва, че въпреки че състоянието на мъжа се влошило, тъй като той е развил още едно заболяване, което допълнително утежнява живота му, неговата работоспособност се е повишила.

След въвеждането на промените той не знае дали ще може да си позволи да си купи необходимите лекарства, а предвид възрастта му и влошеното му здравословно състояние откриването на подходяща работа ще бъде трудно.

Според експертите единствената му възможност е да се яви през Националната експертна лекарска комисия и да се надява, че това ще му позволи да се класира за финансово подпомагане през следваща година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *