Над 5000 военни са изпратени да охраняват границата на САЩ от мигрантския керван
30.10.2018
Горивата в България са по-скъпи от тези в Белгия и Великобритания
30.10.2018

Прокуратурата разкри корупционна схема за фалшиви паспорти

Българската прокуратура разби схема с фалшиви паспорти. Според данни на полицията хиляди чужди граждани са се сдобили с незаконни български паспорти, които дават на притежателите си правото да пътуват свободно във всички държави-членки на Европейския съюз.

Полицейските служители са извършили обиск на офисите на Държавната агенция на българите в чужбина. Иззети са документи и компютри, проведени са разпити, а арестуваните са повече от 20 души, като в това число влизат и официални високопоставени членове на ДАБЧ.

Всеки един от получилите фалшифициран паспорт е заплатил по 5хил. евро. Повечето от купувачите са от близките до България държави, които все още не са членки на Евросъюза. Много от тях са жители на държави със значително българско малцинство, в това число Молдова, Македония и Украина.

Смята се, че обвинените са издавали удостоверения за български произход, които чувствително облекчават законовата процедура по издаване на български паспорт на чужди граждани.

Според разпространената по медиите информация агенцията е издавала приблизително 30 съмнителни документа седмично. Прокуратурата ще разследва Държавната агенция на българите в чужбина по обвинения в корупция, фалшификации и злоупотреба с власт.

В Министерството на правосъдието и преди са подавани сигнали за търговия с фалшиви български паспорти, но това е една от малкото успешни акции по разкриването на подобни схеми. Прокуратурата разкрива, че разследването на схемата е продължило месеци и за целта са били използвани специални разузнавателни средства.

Историята с българските паспорти на цена от 5000 евро предизвика интереса и на световните медии, след като се появи в хрониките на медийния гигант BBC.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *