Сдружение на будни граждани излезе с предложение за стадион „Септември“
15.03.2019
Промените при ТЕЛК решенията оставят хиляди българи без пенсии по инвалидност
18.03.2019

Проектът Дигитална Австрия променя изцяло административните услуги в страната

Проект Дигитална Австрия е инициатива на австрийското правителство, насочена към успешната дигитализация на страната. Основната цел на правителствената програма е да гарантира, че страната ще има водеща позиция в дигиталното развитие на света, като по този начин ще осигури повече възможности и по-добро качество на живот на своите граждани.

Официалната позиция на австрийското правителство посочва изоставането в процеса на дигитализация като един от основните проблеми в развитието на държавата.

В рамките на проекта Дигитална Австрия, Федералното правителство на страната цели да поведе обществото, икономиката и публичната администрация към успешно дигитално бъдеще. Преди проектът да достигне мащабни размери, той ще бъде усвоен в структурите на австрийската федерална администрация. Това ще послужи за пример как могат да бъдат използвани възможностите на дигитализацията в съвременния свят.

Програмата Дигитална Австрия предвижда ясен план, състоящ се от шест стъпки, който цели да засегне сферите на администрацията, безопасността, инфраструктурата, образованието, новите технологии и обществения живот.

Главният приоритет на проекта по дигитализацията е намаляването на бюрокрацията по отношение на предприятията.

Правителството на Австрия вече изпълни първите стъпки на иновативната инициатива. В страната е създадена Агенция по дигитализация, имаща за цел да осигури на предприятията лесен достъп до дигиталните процеси.

Основната крачка по пътя към успешния процес на дигитализация е представянето на Интернет платформата oesterreich.gv.at, която ще даде възможност на потребителите да се възползват от електронни услуги за физически и юридически лица, както и от система, която има за цел да предостави на гражданите достъпна информация по правните въпроси, които ги интересуват.

Австрийското правителство вярва, че онлайн платформата ще бъде полезна, както за граждани, така и за предприемачи.

Най-често търсените административни услуги за граждани, като издаване и преиздаване на личен и международен паспорт, промени в адресната регистрация, корекции по автомобилната регистрация и др. подобни ще бъдат достъпни за ползва и през мобилни устройства.

Достъпът до електронната административна услуга ще се осъществява чрез еднократна регистрация, а в перспектива проектът предвижда уеднаквяването на различните системи, съществуващи на територията на страната. Целта е да бъде създадена общодостъпна единна услуга, от която да могат да се възползват всички австрийски граждани.

Източник: Advantage Austria

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *