Днес е Стефановден! Денят на първия мъченик и последния християнски празник за годината
27.12.2018
Малката музикална звезда Виталия с нов коледен хит
27.12.2018

Природозащитници протестират срещу унищожаването на Пирин пред Министерски съвет

Природозащитници поставиха принадлежности за зимни спортове и плакати с послание „Спаси Пирин“ пред сградата на Министерски съвет. Ските, щеките и сноуборд дъските се появиха в знак на протест срещу действията на управляващите по отношение на Национален парк Пирин.

Припомняме, че миналата година правителството разреши изграждането на нови съоръжения за зимни спортове на територията на националния парк и по този начин предизвика бурната реакция на защитниците на българската природа.

В момента управляващите готвят промени в концесионния договор с акционерно дружество Юлен, които ще предоставят на концесионера възможността да използва около 10 пъти по-голяма площ за развитие на туристическия бизнес.

Демонстрантите избраха да нарекат протеста „Не ни пързаляйте за Пирин“, тъй като смятат, че управляващите използват всяка възможност да заблудят гражданите и да дадат повече площ и по-голяма власт на бизнеса, разрушаващ красивата природа на България.

Те също така заявиха, че още преди да бъдат предложени промените по концесията, дружеството използва много по-обширна територия, в сравнение с площта, отредена по договор, а правителството търси начин да узакони нарушенията, извършени от Юлен.

Протестиращи призоваха управляващите да поставят на първо място сред приоритети си опазването на Национален парк Пирин и чистия въздух на страната. Те настояват концесионния договор с нарушителя Юлен да бъде разтрогнат, а строителство в националния парк да не се допуска.

Снимка: БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *