Кога майките-героини на България, ще бъдат чути и подкрепени…!?
05.09.2018
Протестите в сърцето на Европа – расистска проява или опит за спасение на европейското общество?
07.09.2018

Президентите на българската демокрация

Желю Желев

Желю Желев остава в историята на българската политика, като първият български президент, който е избран, чрез демократични избори. Много са заслугите на президента Желев. Къде за добро, къде за лошо, но той е човекът, който свързва България със западните страни, а кандидатурите си за Европейския съюз и НАТО дължим на него.

В спомените на много наши сънародници, които имат поглед върху българската политика от началото на 90-те години на миналия век, когато управлява г-н Желев, той е скромен и изключително добросъвестен управник. Изключително големи заслуги, политолозите отдават на президента Желев и за дипломацията в страната ни. Неговият принос в това отношение, все още има отзвук и е сред отличителните качества на първия демократичен президент в страната.

В лично отношение, Желю Желев е познат също, както в политиката – скромен и спокоен човек. Първата дама Мария Желева се смята за пример на следващите й наследнички, за смирено и семпло поведение, без никаква помпозност.

Желю и Мария Желеви са родители на две дъщери, от които по-малката се самоубива повреме на мандата. Това кара първата в държавата да се изолира от изяви в медиите и светски събития.

Петър Стоянов

Петър Стоянов е избран за президент на България през далечната 1997г. Още в предизборната си кампания, той се фокусира върху членството на страната ни в НАТО и ЕС. Това очевидно се харесва на народа, тъй като той бива избран пред Желю Желев с цели 66% на първичните президентски избори. Носител е на награда „Лидер на Нова Европа“, заради принос относно облика на България, който Стоянов представя на света. Управлението на Петър Стоянов често се свързва с подкрепата му към НАТО срещу режима на Милошевич.

Първата дама през този период е Антонина Стоянова, която е съпредседател на фондация Бъдеще за България, а по-късно и основател на фондация Ценности.

В началото на 2002 година, Петър Стоянов предава поста на Георги Първанов, от който губи изборите на втория тур.

Георги Първанов

Георги Първанов е единственият, все още, български президент, от началото на демокрацията, който управлява два мандата. Той встъпва в длъжност през 2002г., когато измества предшественика си Петър Стоянов. Първанов остави траен отпечатък след своето управление, като създател на инициативата Българската Коледа, която до ден днешен остана традиция, която буди от години наред социалната ангажираност и емпатия в българина. Той е сред управниците, които твърдо застават зад идеята за задължително религиозно обучение в училищата, но тази идея среща много разногласия поради ред причини.

Първата дама в периода 2002 – 2012 е Зорка Първанова. Тя може да бъде сочена за най-дейната първа до момента, като се има предвид отдадеността й и активното и участие в множество хуманитарни кампании. Неслучайно е носителка на няколко ордена:

  • Орден за граждански заслуги Голям Кръст от Испания

  • Орден Полярна звезда от Швеция

  • Голям кръст на Кралския норвежки орден за заслуги от Норвегия

  • Орден Голямата огърлица от Ливан

Росен Плевнелиев

Както всички, демократично избрани президенти, официалната дата за стъпване в длъжност на Росен Плевнелиев е 22 януари, а годината е 2012-та. От тази дата, Плевнелиев започва управлението си, което се счита за най-гротескното до момента. Президентската кариера на Плевнелиев крие редица поводи за насмешка върху личността му, която би трябвало да е авторитетна за обществото. Програмата повреме на кандидат-президентската кампания на Росен Плевнелиев беше внушителна с идеята за справяне с липсите на справедливост, които са наболели рани сред българите.

Интересно за медии, народ и чужди държави, през президентските години на Росен Плевнелиев, беше липсата на желание от съпругата му Юлияна Плевнелиева да участва в публичните изяви и събутия, придружавайки съпруга си. Така 5 години, България се лиши от лице, което, както подобава на една първа дама, е социално ангажирано и участва дейно в хуманитарни кампании.

Румен Радев

Румен Радев е настоящият президент на България. Той се бори в ожесточена битка с Цецка Цачева, като на балотаж спечели изборите. Стъпването му в длъжност се случи на 22 януари 2017г.

Румен Радев се отличава с виден темперамент и независимо отношение. До момента, президентът се включва дейно в обществени въпроси с позиция, защитаваща интересите на народа. Интересно от началото на встъпването му в длъжност беше позицията му за гласовете от чужбина, които неоправдано рефлектират върху вота в страната ни от години. Румен Радев нееднократно застава в твърда позиция ПРОТИВ подобни порочни практики повреме на избори.

 

Снимки: БНТ, www.president.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *