16-годишно момиче убито при нова стрелба в САЩ
16.06.2016
Ученици правят биомониторинг по образователна програма
16.06.2016

Предлагат имена на булеварди и знакови обекти за новите метростанции

Kомисията по култура и наименования в София ще вземе окончателно решение как ще се казват новите 12 метростанции от третия лъч. Предложение на „Спаси София“ е да носят имена на булеварди и знакови обекти в близост.

Целият проект за третия лъч включва общо строителството на 19 метростанции и нови 16 км. подземни тунели.

„Предложенията ни почти изцяло съвпадат, с изключение на имената за две от станциите“, обясни шефът на „Метрополитен“ Стоян Братоев.

Предлага се станцията под бул. „Вл. Вазов“ да се казва „Хаджи Димитър“, защото е до квартала. Идеята за друга станция на „Спаси София“ е да се кръсти „Театър София“. Вероятно обаче тя ще бъде наречена „Театрална“, тъй като в близост има цели 3 театъра.

Тази, на която третият лъч ще се пресича с първия, ще носи името „Орлов мост“. Следващата ще е „Патриарх Евтимий“, а след нея – „НДК 2″ заради пресичането с втория лъч. Следват станциите „Медицинска академия“, „България“ и „Красно село“. Идеите за следващата са „Овча купел“, „Н. Мушанов“ или „Тракия“. След това са станциите „Монтевидео“, „Овча купел 2″ и „Горна баня“.

Третата линия на метрото в София тръгва от колелото на трамваите по бул. „Ботевградско шосе“, през бул. „Владимир Вазов“, театър „Зад канала“, „Попа“, бул. „България“, квартал „Красно село“, до квартал „Овча купел“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *