Побой над служител на бензиностанция в Сливен (ВИДЕО)
25.10.2018
Психологическият тормоз ще се наказва с до 5 години затвор
26.10.2018

Празнуваме Димитровден – началото на зимата

На днешната дата празнуваме Димитровден – денят, който официално дава начало на зимата, и имен ден за всички българи, носещи имената Димитър, Димитрина, Дима, Димо, Митко, Митра, Диан, Диана, Диян, Дияна и много други.

На 26 октовмри почитаме паметта на Св. Димитър, мъченик за християнската вяра, убит от езичниците в Древна Гърция. Светецът е роден и починал в гръцкия град Солун, където след края на гоненията срещу християните, на мястото на убийството му е построена църква в негова памет, където и до днес са съхранени мощите на светеца.

В България името Димитър е сред най-популярните мъжки имена и днес. Това превръща празника в един от най-масовите в страната. На този ден празнуват повече от 150 000 именници, а освен тях празник имат и ковачите, инженерите и металурзите.

Според народните поверия „Димитър носи зимата“. Традицията повелява от 26 октомври да започне събирането на дърва за зимата, тъй като съвсем скоро се очаква първият сняг. На Димитровден предците ни са гадаели, дали зимата ще бъде тежка. Ако има пълнолуние – кошерите ще са пълни, а ако първият гост в дома е заможен, то цялата следваща година ще е успешна.

Не забравяйте, че на Димитровден именниците трябва да очакват неканени гости. Те се посрещат с курбан или яхния от агнешко или пилешко, сервират се зеленчуци, царевица, печени ябълки и тиква, а гостите подаряват бели цветя, завързани с червен конец, за да е зимата по-лека, а именниците здрави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *