Парижката полиция разглежда пожара в Нотр Дам като инцидент
16.04.2019
Десислава Иванчева с призив за равнопоставеност в кампанията за евроизборите
25.04.2019

Православният свят отбелязва началото на Страстната седмица!

Денят след Цветница се нарича Велики понеделник и дава начало на обредите и тържествата по време на Страстната седмица. Една от най-важните седмици в християнския календар завършва с големия православен празник Великден.

Всеки един от седемте дни преди Великден се свързва с определен момент от живота на Христос, който е част от неговите страдания в името на вярата.

Велики понеделник призовава християните да си припомнят епизода от Библията, който описва изгонването на търговците от храма в Йерусалим. Историята разказва как при свое посещение в Йерусалимския храм, Исус вижда смущаваща гледка. Площадът пред църквата приличал повече на тържище – търговците на животни посещавали храма заедно с добитъка, а пред църквата били поставени маси, отрупани с монети.

Божият син погледнал с разочарование и гняв на отчайващата картина, взел разпръснатите по земята въжета, превърнал ги в бичове и прогонил всички търговци заедно с техните животни.

Според Библията това била една от причините Христос да си спечели гнева на фарисеите, които по-късно искат от властта той да получи смъртна присъда и да бъде разпнат на кръста.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *