Коледно парти или час при зъболекаря: какво накара Ценко Чоков да наруши домашния си арест?
19.12.2018
От днес по ул. Граф Игнатиев отново се движат трамваи
20.12.2018

Православната църква отбелязва Игнажден – началото на коледните празници

На днешната дата православната църква отбелязва празника Игнажден. Това е денят, в който православните християни почитат паметта на Св. Игнатий. Празникът също така дава началото на коледните празници. Според поверието на този ден започват родилните мъки на Богородица.

В някои части на България 20 декември се нарича Млада година, тъй като се смята, че именно от тази дата започва новата година.

Всички сме чували, че предстоящата ни година зависи от това кой е първият гост в дома ви на 20 декември. В народната традиция той се нарича полазник и трябва да бъде добър и заможен. Ако първият Ви гост е богат, то и годината ще бъде успешна и плодородна. Обичаят изисква всеки посетител в дома Ви да носи шепа дървени трески, които да хвърля в огнището една по една и да благославя къщата и стопаните ѝ с пожелания за здраве, плодородие и семейна хармония.

На Игнажден не бива да искате и да давате заеми, а жените не трябва да се занимават с домашна работа, тъй като според поверието, ако нарушат тази забрана, бременността им ще е тежка.

На този ден празнуват всички, носещи имената: Игнатий, Игнат, Искра, Искрен, Пламен, Огнян и още много.

Свети Игнатий е част от свещеномъчениците, загинали за християнството. Той е бил осъден на смърт заради своята вяра по време на император Траян.

Прозвището на светеца е Богоносец, тъй като самият той неведнъж е казвал, че носи Бога в себе си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *