Испанската полиция в сблъсък с мигранти от Африка, след като 800 души се опитали да минат през границата с Мароко
23.08.2018
Двегодишно момче почина от топлинен удар, заключено в автомобил
27.08.2018

По-високи цени на парното и хранителните стоки от октомври

Председателят на КЕВР излезе с изявление, че от 1 октомври цената на природния газ поскъпва значително, вследствие на скок в цената на петрола по световните пазари на горива. Увеличението ще е с 15%, но според него крайният потребител няма да усети драстична разлика в цените на стоките от първа необходимост.

В същото време в заявлението си главата на Българския енергиен форум посочва, че скок в цените все пак ще има, но той няма да е с 15%. По предварителни изчисления средно ще плащаме с 7% повече за хранителни стоки и с 5% повече за отопление, ако използваме услугите на Топлофикация.

Официална информация от страна на Българския енергиен холдинг се очаква да бъде публикувана през септември. Тогава и ще бъде изчислено до какво увеличение в цената за крайния потребител ще доведе промяната в ситуацията на стоковите пазари.

Основният доставчик на природен газ за България е руската компания Газпром. Дялът ѝ в доставката на газ в страната е повече от 95%. Дружеството неколкократно е обвинявано в експлоатация на европейските пазари, но и в момента е основен доставчик на синьо гориво за по-голямата част от страните в Европа. Единствените държави, които не използват услугите на руския гигант са Испания и Португалия.

Според председателят на КЕВР комисията не може да повлияе на решенията на Газпром, но за момента прави всичко възможно да защитава правата на българските потребители. В същото време Комисията за енергийно и водно регулиране отказва да даде коментар по въпроса, свързан с разликата между цените, предлагани от Газпром за България и за Германия, както и по въпроса, засягащ възможностите за преговори по повод на крайната цена на газа за България.

Дали ще има увеличение в цената на парното и колко то ще утежни сметките на крайния потребител, ще разберем до края на септември. А председателят на КЕВР заяви, че евентуалното поскъпване ще влезе в сила от началото на отоплителния сезон.

Снимка: Интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *