Системата бонус-малус ще наказва и внимателните шофьори
07.11.2018
Днес отбелязваме Архангеловден!
08.11.2018

По-високи данъци за собствениците на стари коли от догодина

Преди минути Народното събрание взе решение собствениците на стари автомобили да плащат по-високи данъци от догодина. Новата наредба влиза в сила от началото на 2019г. Депутатите отхвърлиха предложението за данъчно облекчение за колите с газови уредби.

При определянето на данъка ще вземат предвид, както досегашните фактори – година на производство и мощност, така и екологичната категория на автомобила. Целта на промените е българските шофьори да се откажат от старите автомобили, които замърсяват въздуха и утежняват съвременната екологична ситуация.

Увеличаването на данъците за старите коли предизвика спор между управляващите и опозицията. БСП твърдо се обявиха против приемането на това решение, като по думите им законът цели единствено пълнене на държавната хазна за сметка на българските шофьори. Според техните изчисления увеличението ще засегне 70% от водачите в България. Те настояват, че това решение „бърка в джоба на бедните“ и по никакъв начин няма да доведе до подобряване на екологичната ситуация в страната. Представителите на партията предложиха електрическите автомобили да бъдат освободени от данъци, за да получат стимул купувачите им и не пропуснаха да припомнят, че далеч не всеки български шофьор днес може да си позволи електрически автомобил.

От ГЕРБ се защитиха, като нарекоха мярката здравна и екологична. Техните представители са на мнение, че решението е наложително, тъй като статистиката сочи, че ежедневно 50 души в България умират вследствие на високото ниво на фини прахови частици във въздуха, чийто основен причинител са автомобилите с голям въглероден отпечатък.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *