Сигналите срещу магистрати вече ще се подписват с три имена и ЕГН
22.07.2016
Рекордни жеги в Ирак
22.07.2016

Пощенска банка отново е лидер на пазара на факторинг услугите

За трета поредна година Пощенска банка запазва лидерската си позиция на пазара на факторинг услугите по изкупени вземания и е Фактор №1 за България с 35% пазарен дял от цялостния обем на факторинг услугите и с над 68% дял от експортния факторинг. Данните са на финансовата институция и
International (FCI), най-голямата световна организация на факторинг компаниите с над 400 членове в 90 държави.

Николай Стоянов, началник отдел „Корпоративно транзакционно банкиране“ в Пощенска банка, коментира, че Факторингът, като един от продуктите, които предоставят краткосрочен ресурс за бизнеса, има съществена роля за неговото успешно развитие. Той допълни, че услугата спомага и за управление на риска, най-вече при износ, като това е от ключово значение, особено когато става въпрос за нови пазари и нови партньори.

„Продажбите се осъществяват с отложено плащане, което носи определени рискове за продавача, които факторингът в голяма степен управлява. България е отворена, експортно ориентирана икономика и факторингът допринася все повече за развитието ѝ и реализирането на продукцията на наши компании зад граница. Те получават адекватно оборотно финансиране, за да затворят производствения цикъл и затвърдят позициите си.“, коментира Стоянов.

Според анализа на специалистите на банката през последните години се наблюдава устойчив ръст в обема и обхвата на факторинг услугите, като пазарът в България е нараснал с 12% през 2015 г. Експертите на Пощенска банка очакват ръст от допълнителни 8% за 2016 г. Данните за пазара за 2015 г. показват, че близо 71% от факторинга идва от вътрешния пазар, 27% от експорт и 2% от импорт. Общият оборот на факторинг услугите на Пощенска банка към края на 2015 г. възлиза на 664 млн. евро, а на целия български пазар – над 1,895 милиарда евро. Банката е привлякла както нови корпоративни клиенти, така и нови контрагенти на настоящите си клиенти, като е изградила здрав и печеливш портфейл.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *