ИТН връща мандата на Радев, смени правосъдния си министър в последния момент
06.08.2021
Кадри с брутално полицейско насилие от протестите през 2020 г. предизвикаха бурни реакции
16.08.2021

Политическо напрежение: ИТН не успя да състави правителство, какво следва?

Политическото напрежение от последните дни не стихва. След като от „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“ обявиха, че няма да подкрепят кабинета „Николов“, вече официално стана ясно, че ИТН няма да успее да състави правителство в 46-ото НС.

Това, което предстои, е мандатът да бъде връчен на втората политическа сила – ГЕРБ – СДС. От партията на Бойко Борисов обявиха, че ще предложат кабинет, който да е за показ и отново ще бъде начело с Даниел Митов. След това обаче възнамеряват да върнат мандата на президента.

Трета политическа сила е БСП. От левицата отдавна заявиха, че ако им бъде връчен мандат, ще предложат служебното правителство да остане на власт.

Към момента правителството на Стефан Янев се радва на одобрение от обществото, дали обаче има кой да го подкрепи? Шансовете за съставяне на правителство от третия път изглеждат доста минимални.

Политическите експерти прогнозират, че през есента в страната ще се провежда вот не само за президент, но и отново ще трябва да гласуваме за парламент. Ако това се случи, най-вероятно изборите ще бъдат проведени в един и същи ден.

При този сценарий служебното правителство ще трябва да управлява поне до средата на ноември, като има две ключови неща, по които трябва да се работи – актуализацията на бюджета ( ако такава изобщо се състои) и посрещането на следващата ковид вълна, когато времето застудее.

От своя страна президентът Румен Радев заяви, че няма да говори за нови избори, докато не се изчерпат всички възможности за съставяне на кабинет в 46-ото НС.

Снимка: БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *