Мнението на повечето хора за свинското месо се различава: някои смятат, че свинското месо вредно заради начина, по който животното се отглежда и се храни, а други с удоволствие го консумират и хвалят не само вкуса му, но и въздействието му върху организма.
Според някои автори свинското има незаслужено лоша репутация. Всъщност качественото свинско месо е добър източник на Витамин С, ниацин, фосфор и цинк, а също така съдържа протеини, Витамин B12, желязо и селен. Колкото по-разнообразна е храната на прасето и колкото повече време прекарва то навън, толкова по-наситено на хранителни вещества е месото.
Месото от пасищни животни не само има по-добър вкус от месото, произвеждано в големи ферми, но също така има и по-добра хранителна стойност. Изследванията показват, че пасищното свинско съдържа повече витамин E и повече Омега-3 мастни киселини, отколкото масовото производство, а също така и повече витамин D и конюгираната линолова киселина, които са естествени противоракови агенти.
Повечето специалисти критикуват свинското месо заради високия процент мазнини, но изследванията сочат, че близо 50% от състава на свинската мас са мононенаситени мазнини – същите, които съдържа и зехтинът например.
Те са отговорни за понижаването на нивото на „лошия“ холестерол, без да се отразява на нивото на „добрия“.
Свинската мас също така се отличава с висока температура на запалване, което я прави подходяща за готвене и пържене.