Трябва ли да има тестове за шофьорите над 60г.?
30.04.2019
Търговията с кръв в столицата процъфтява
03.05.2019

Повече от 20% от българите живеят под линията на бедността

Според последните изчисления на финансови експерти линията на бедност в България е малко над 350лв. Тази сума включва основните потребности на един човек за месец.

Въпреки че статистиката показва, че процентът на българите, които не разполагат с достатъчно средства да покрият основните си нужди, намалява, все още 22% от населението живеят под линията на бедността за страната.

Данните са от 2018г. и показват, че в сравнение с предходната 2017г. страната има 1.4% по-малко българи, живеещи под прага на бедността. В същото време обаче представителите на НСИ съобщават, че 40.7% от българските деца страдат от материални лишения.

В проучването са разглеждани 13 фактора, които включват разнообразно хранене, ежегодна едноседмична почивка извън дома, закупуване на книги (изкл. учебници), организирани занимания, дрехи и обувки, и много други.

Близо 1% от българчетата са засегнати от всяко едно от материалните лишения, описани в 13-те точки на НСИ.

Статистиката от миналата година показва, че най-висок процент бедни българи има в областите Монтана и Велико Търново, където дялът им надвишава 26%. Най-нисък е процентът в област Перник, където живущите под прага на бедността са 11.2%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *