Нови тенденции при цените на жилищата
25.07.2016
България не е усвоила около 1 млрд. лв от еврофондовете
25.07.2016

Пловдив с шанс да бъде един от четирите центрове за върхови постижения

По време на бизнес форум на тема „Научните изследвания и иновациите- основа за ускореното развитие на икономиката в Пловдивския регион, зам.- кметът на града под тепетата Стефан Стефанов заяви, че Пловдив има реален шанс да бъде един от четирите центрове за върхови постижения в страната.

„Крайно време да създадем условия за по-тясна връзка между бизнеса, индустрията и научната общност“, отбеляза зам.-кметът Стефан Стоянов.

Индустриално Пловдив се развива много добре. В града има огромен научен потенциал. Имаме реален шанс да привлечем 70 милиона за наука по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“, което е уникална възможност, коментира още зам.-кметът.

Четирите вуза, които се включват, са ПУ „Паисий Хилендарски“, Медицинският университет, Университетът по хранителни технологии и Аграрният университет. Част от парите ще бъдат насочени за сгради и оборудване, но голяма част от финансирането ще бъде за специфична техника и издръжка в средносрочен план, за да може центърът да се развие за 6-7 години. Очаква се програмата да бъде отворена през септември. До края на годината ще може да се кандидатства по нея, уточни Стоянов.

Втората презентация в програмата на форума на тема „Икономическа зона Тракия – добри възможности за инвестиции“ бе представена от инж. Пламен Панчев, управител на клъстер „Тракия икономическа зона“. След него Томи Вер Елст, генерален мениджър на “Sensata”- България представи „Новият завод „Sensata” – пример за добра инвестиция на правилното място“. Четвъртата презентация на проф.д-р Гриша Спасов, декан на факултета по „Електроника и автоматизация“ в Техническия университет София,филиал Пловдив бе посветена на състоянието и развитието на информационните технологии в Пловдивския регион“. Проф. д-р Михаил Петров, зам. -директор на Технически университет София – филиал Пловдив говори за „Възможностите за създаване на Център по компетентност по мехатроника и чисти технологии в Пловдивския регион“. Последната презентация, изнесена от чл. кор. проф. дбн Атанас Павлов и проф. дтн Алберт Кръстанов от УХТ -Пловдив бе посветена на състоянието и развитието на биотехнологиите в Пловдивския регион.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *