Стартъп показа нискобюджетен електрически велосипед
16.06.2016
Семейство се натрови, след консумация на гъби от Полша
16.06.2016

Писателят Елис Шуман представи у нас романа си „Бургаската афера”

Израелският писател от американски произход Елис Шуман представи пред българска публика новия си роман „Бургаската афера”, който е издаден у нас от издателска къща „Сиела”. Това е втората книга на писателя, посветена на България, след излязлата преди няколко години „Valley of Thracians”.

Новата книга на роденият в Айова писател излезе в края на месец май и беше представена от самия автор няколко седмици след излизането си. Освен Шуман, в представянето взеха участие също главният редактор на издателство „Сиела” Захари Карабашлиев и редакторът на книгата Димитър Николов. Романът „Бургаската афера” е посветен на атентатът в Бургас от 18 юли 2012 г., когато атентатор взриви автобус, пълен с израелски граждани, на летище Сарафово.

Българските и израелските тайни служби започнаха съвместно разследване, което продължава и до днес. Подозренията падат върху ливанската шиитска организация Хизбула, но нейната вина все още не е доказана. Кървавият инцидент и последвалото го разследване провокират Шуман да напише роман по темата и така се ражда „Бургаската афера”. Художественото повествование разказва историята на служителя на ДАНС Бойко Станчев, който, придружаван от агента на Мосад Аяла Навон, тръгва по следата на предполагаемите поръчители на атентата. Тяхното разследване обаче е възпрепятствано, тъй като от миналото на Бойко изскача друг, също толкова опасен враг – мафиот, държащ трафика на женска плът по Черноморието, който се опитва да си отмъсти на агента на ДАНС, че го е вкарал зад решетките. На фона на всичко това се развива и една, на пръв поглед второстепенна, любовна история…

Елис Шуман е роден в САЩ, но живее и работи в Израел още от тийнейджърските си години. Работата му в сферата на маркетинга го довежда в София, където живее в периода 2009–2010 г. Страната ни толкова го впечатлява, че това е втората му книга, посветена на България, след романа „Valley of Thracians”. Освен с двете си книги, Шуман популяризира страната ни и в интернет пространството – в блога си, а може би най-известният му материал за България е статията в The Huffington Post от лятото на 2014 г. 10 Amazing Things You Didn’t Know About Bulgaria (10 невероятни неща, които не знаете за България).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *