Подаръци за Коледа според зодията
Треска за подаръци: Какво да купим за Коледа според зодиите
31.10.2016
Изграждане на хранителни навици у децата
Как да изградим правилните хранителни навици у детето?
31.10.2016

Педиатри препоръчват: „Не! на телевизията за деца под тригодишна възраст“

Педиатри препоръчват: „Не! на телевизията за деца под тригодишна възраст“

Лекари от Световната здравна организация (СЗО), препоръчват да се ограничи времето, което децата прекарват в гледане на телевизия, за да се избегне рискът от дълготрайни увреждания на тяхното здраве.

Детската мания по електронни, компютърни и телевизионни игри е вредно за тяхното здравословно и пълноценно развитие, предупреждават експертите педиатри.

Лекари от Световната здравна организация (СЗО) отправят апел към здравните власти на различните държави да наложат ограничения за времето, което децата прекарват пред телевизионните и компютърни екрани, заради техните вредни излъчвания на нискочестотни електромагнитни лъчи. Препоръчително е децата под тригодишна възраст да бъдат държани възможно по-далеч от телевизорите или мониторите на персоналните компютри и лаптопите, твърди статия във влиятелното медицинско списание British Medical Journal.

Според педиатрите само един бегъл поглед върху заболяванията в детска възраст показва, че манията на децата по електронните, телевизионните и компютърните игри може да нанесе сериозни вреди на тяхното развитие, а прекомерното седене пред телевизора или компютъра може да доведе рискове за тяхното здраве и да им нанесе дълготрайни физически вреди.

Педиатрите от Кралския колеж и Child Health, собственик на списанието British Medical Journal, изказват недвусмислената си загриженост и подчертават, че като ръководен принцип в САЩ, Канада и Австралия вече се налага ограничението на времето, което децата да прекарват пред телевизорите или компютрите и все по-усилено започват да се употребяват ефективни устройства за защита от вредните за здравето електромагнитни излъчвания.

Психологът д-р Арик Сигман, в своя реч на годишната конференция RCPCh, посочва, че в световен мащаб съвременният тийнейджър прекарва по 6 часа пред екрана на телевизора или компютъра у дома, с изключение на времето, когато е на училище, като подчертава, че в Северна Америка това време достига дори 8 часа на ден. Отрицателните ефекти на телевизионните и компютърните монитори върху здравето на децата, казва Сигман, започват да оказват своето негативно влияние още на втория час от престоя пред телевизора, което повишава опасността от дългосрочни вреди в когнитивното развитие на децата, централната нервна система и др. и върху тяхното здраве като цяло и повишава потенциално рисковете от сърдечни заболявания и затлъстяване.

Първите три години от живота на детето са критични за неговия растеж, твърдят педиатрите от Световната здравна организация, тъй като това е времето, в което бебетата и малките деца се нуждаят от пряко взаимодействие със своите родители, а не с екрана на телевизора или монитора на компютъра.

Проф. Мич Блеър, педиатър и преподавател в Кралския колеж, казва: „Независимо дали става въпрос за мобилни телефони, конзоли за игри, телевизори или лаптопи, напредъкът в технологиите означава, че децата са изложени на вредните излъчвания на техните монитори за по-дълъг период от време, отколкото когато и да е било друг път. Педиатрите и от много други страни, освен във Великобритания, сме все по-загрижени, както за отраженията на съвременните технологии върху бързо развиващия се мозък на децата и младите хора“.

В САЩ Министерство на здравеопазването подчертава конкретно намаляването на времето пред екрана и употребата на мобилни и конзолни устройства като приоритет в грижите за здравето на децата, с цел да се увеличи процентът на децата на възраст от 0 до 2 години, които гледат умерено телевизия или видео през делничните дни и увеличаване на ангажираността на по-големите деца до 18 години, които да прекарват не повече от 2 часа пред телевизора на ден.

Американската академия по педиатрия вече е издала конкретни указания със становището, че „телевизорите и компютрите, съвременните технологии като цяло, оказват потенциално отрицателни ефекти върху детското здраве и почти няма положителни влияния върху здравето на деца под 2 години, а канадското общество на педиатрите посочва, че не бива да се допуска нито едно дете да има телевизор, компютър или оборудване за видео игри в своята спалня. Родителите трябва да насърчават липсата на телевизори и компютри в спалнята на децата си, съветват педиатрите, и да са наясно, че техните собствени навици като телевизионни зрители и потребители съвременните компютърни, мобилни и безжични технологии биха повлияли на децата им.

Проф. Лин Мъри, специалист по психопатология на детското развитие в Университета в Рединг, подчертава неблагоприятните последици от стоенето пред екрана за когнитивното развитие на децата под тригодишна възраст, но неблагоприятните последици могат да бъдат смекчени със съответните защитни устройства срещу вредните електромагнитни лъчения на електронните технологии и безжичните устройства, които вече се предлагат на пазара или по-засилено родителско присъствие в отглеждането на детето и намаляването на неговия досег с екрана на телевизора, компютъра и безжичните устройства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *