Полицията издирва изчезнало дете в Якоруда (обновена)
24.09.2020
Промени в управлението на онлайн платформата Youtube
25.09.2020

Парламентът одобри на първо четене връщането на казармата

Парламентът прие на първо четене въвеждането на доброволна казарма. Тя ще се провежда 2 пъти в година по 6 месеца и всеки, който е между 18 г. и 40 г. може да се запише като доброволец.

Предложението за въвеждане на 6-месечна доброволна казарма е прието с 103 гласа „да“ и 42 гласа „въздържали се“. Няма нито един глас, който е даден против предложението за казарма.

Доброволците ще бъдат финансово възнаградени, както и ще бъдат с поети социални и здравни осигуровки, ако изпълнят договора си за служба. С подписването на договора, доброволците резервисти ще получат статут на срочна служба в доброволния резерв. Финансовото осигуряване ще бъде изцяло поето от Министерството на отбраната, а доброволците няма да загубят досегашните си работни места, защото ще имат право на неплатен отпуск.

Според Министерския съвет доброволната казарма ще подтикне българските граждани към по-голям интерес и ангажираност спрямо държавата. Също така увеличаването на гражданите, които имат военна подготовка ще подобри възможността за попълване на запаса на въоръжените сили.

Въпреки посочените позитиви, които ще последват след приемането на предложението за доброволна казарма, все още има скептични коментари. Счита се, че държавата не е подготвена да инвестира достатъчно средства за изграждането и развиването на 6-месечната казарма. Друг е въпросът дали има смисъл в такава инвестиция, заради колебанията относно качествето на изпълнение.

Приетите промени предвиждат военно обучение и в училищата за не по-малко от 10 часа. Предстои текстовете да бъдат одобрени и на второ четене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *