Напрежението в Габрово расте: нападателите, пребили служител в супермаркет, остават в ареста
11.04.2019
Православният свят отбелязва началото на Страстната седмица!
22.04.2019

Парижката полиция разглежда пожара в Нотр Дам като инцидент

Снощи пожар покоси един от световните архитектурни и културни шедьоври – катедралата Нотр Дам в Париж. Не само парижани, но и целият свят притаи дъх пред случващото се, молейки се за спасението на световно-културната сграда, която пази ценни стенописи и артефакти, независимо от мащабното си реставриране през миналия век.

Случилото се буквално покоси католическата общност, но искрицата надежда е жива, защото пламъците са овладени. Парижката полиция разглежда случая като инцидент, но разследването не е приключило.

Още преди огънят да бъде потушен, в пространството се появиха именити дарители, които заявиха, че ще предоставят внушителни суми, за възстановяването на катедралата Нотр Дам. Двама от дарителите вече са ясни. Това са френският милиардер Бернар Арно и собственикът на популярните луксозни марки Ив Сен Лоран и Гучи – милиардерът Франсоа-Анри Пино. Те ще допринесат за реновирането на Нотр Дам съответно с 200млн. евро от Арно и 100млн. евро, дарени от собственикът на Гучи.

Ценни за историческото световно наследство артефакти, съхранявани в катедралата, вече са на сигурно място, увериха от управата на горящата сграда. Ценностите са изнесени безопасно по най-бързия възможен начин и не са пострадали от влиянието на пламъците и водата.

Цял свят днес подкрепя Париж и неговата катедрала Нотр Дам. Независимо, че огънят е потушен, всяка заличена следа от миналото носи осезаема щета върху сградата-шедьовър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *