Редица квартали в София остават днес без вода
04.08.2016
Очаква се до 2030 г. 30 процента от служителите да са на възраст 55–64 години
04.08.2016

Обмислят отпускане на повече пари за научни дейности в университетите

Възможно е държавните университети у нас да получават повече пари за наука от следващата година. Това би станало при по-строги правила за оценяване на научната дейност.

Очаква се от 1 януари 2017 г. да влезе в сила новата разпоредба в закона за висшето образовани. Според нея 10% от средствата за университетите трябва да бъдат за научна дейност, съобщиха от Министерството на образованието.

Образователното министерство публикува за обществено обсъждане критерии, по които ще бъде оценявана научната дейност на висшите учебни заведения. Условията и реда за отпускането на държавната субсидия за научна и художествено-творческа дейност на университетите ще се определя по шест показателя – брой научни публикации в списания, представени в световни вторични литературни източници; брой научни публикация във влиятелни издания; брой монографии; брой цитати на научни публикации от предходните три години по данни на Web of Science и/или Sсopus; брой статии в сборници от научни конференции, както и брой български и международни патенти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.