Състезания за непрофесионалисти в Габрово 2017
Мини олимпиада в Габрово 2017
30.08.2017
Новите тенденции за здравословен живот. Вече не е трудно да сме във форма. Вижте как.
14.03.2018

Отровен въздух в европейска столица! Защо и кой го допусна…

Макар да обичаме столицата си с всички нейни предимства и недостатъци, качеството на въздуха в София се понижава все повече и повече и това е очевидно за всеки от нас. Тази тема добива и все по-широко измерение, след като в няколко дни през тази зима бяха отчетени нива на фини прахови частици в атмосферата в пъти над допустимата норма.

Редица столични квартали излязоха на протест поради тази причина, а два от тях са най-силно засегнати в това отношение – това са Красна поляна и Овча купел. Източникът на замърсяването е обществена тайна, която малко властимащи произнасят на глас –

изгарянето на дрехи, гуми и други предмети,

което води до изключително понижаване на качеството на въздуха, както и до риск от респираторни и други заболявания сред гражданите.

Всичко това накара Столична община да обсъди някои мерки за справяне със задушаващия смог, като например забрана за паркиране в синя зона или т.нар. „зелен билет“ на цена от 1 лев, който позволява придвижване с всички видове градски транспорт в градската мрежа в рамките на един ден.

Това обаче са временни решения,

които по никакъв начин не премахват първопричината за това София да бъде сатирично обявена за „малкия Пекин“. Неоспорим факт е, че изпаренията от леките автомобили, които пренаситиха града, имат значително влияние върху атмосферната чистота. Замърсяване причинява и битовото отопление не дърва, но сравнението на щетите от различните видове изгаряне е достатъчно показателно.

Изгарянето на гуми, което е честа практика в гетата,

има покосяващ ефект върху здравето. Всяка гума съдържа редица вредни химикали като хлор, стирол и бутадиен, както и множество тежки метали, сред които са олово, хром, кадмий и живак. Бивайки подложени на висока температура, всички те отделят изключително опасни газове, които замърсяват въздуха, водата и почвата за години и поколения напред. Отлагани в околната среда, те стигат и до нашия организъм, причинявайки пълен набор от здравословни проблеми. Репродуктивни нарушения, увеличен риск от диабет и по-висока опасност от развитие на рак са само част от тях. Ефектът е комплексен – канцерогенен, мутагенен и увреждащ имунната ни система, понякога до необратимост.

На фона на това пристигнаха новини и за масово изгаряне на

тонове дрехи втора употреба,

продавани от складовете на едро за стотинки. Това отново е пряко свързано с отделянето на токсични химикали, криещи риск от влошено здраве и съкратен живот. И противно на очакванията и изявленията в обществото, дори автомобилните газове и тези, които се отлагат при отоплението на дърва, трудно се конкурират с огромните щети, причинени от изгарянето на дрехи и обувки. Доказателство за това е непрогледният смог, който всяка зима обгръща определени райони на София.

Всичко това говори за необходимостта от по-сериозни мерки за справяне с нарушителите на законодателството. Съществено важно е час по-скоро да се предприемат стъпки в насока подобряване на качеството на живот на гражданите, които, боледувайки, не биха могли да бъдат така полезни на държавата си. Ето защо първо държавата трябва да бъде полезна за тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *