Китай кацна върху обратната страна на Луната
03.01.2019
Десетки сигнали за проблеми със системата за е-винетки постъпиха в АПИ
04.01.2019

Отпадат модулите на изпита след 7-ми клас

Днес министърът на образованието Красимир Вълчев заяви, че престои промяна във формата на изпитите по български език и литература след 7-ми клас.

Пред медиите той заяви, че форматът на изпит, състоящ се от два отделни модула, не е работещ и ще отпадне. Изпитът вече ще бъде цялостен, като времетраенето му остава 2ч. и 30 минути, както е било досега.

Децата със специални потребности ще имат на разположение 90 минути повече.

Трябва да припомним, че досега изпитът се състоеше от два модула, задължителен и избирателен, като вторият модул беше предвиден за учениците, които планират да кандидатстват в професионална или профилирана гимназия.

Според министър Вълчев обаче всички учениците кандидатстват след 7-ми клас, което обезсмисля регламента на два отделни модула. Тази промяна важи, както за изпита по български език и литература, така и за този по математика.

Редът на оценяването ще остане без промяна.

И двата изпита ще включват компонентите, които са присъствали и досега. Изпитът по математика се състои от математически задачи с избираем и свободен отговор, а изпитът по български език и литература – тестови задачи от отворен и затворен тип и писмен преразказ на непознат текст.

Снимка: Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *