CNC обработка на детайли от Мултиинженеринг и какво всъщност представлява тя
04.04.2022
Българският кораб в Мариупол
06.04.2022

Отново на разпит: Кирил Петков

„Ясно съм заявил, че като министър-председател нямам доверие на Иван Гешев. Много бих се радвал Висшият съдебен съвет да си свърши работата и да прегледа внимателно аргументите на министъра на правосъдието, защото те ясно показват, че този главен прокурор трябва да си даде оставката или да бъде отстранен.“ Това заяви пред журналисти министър-председателят Кирил Петков, който беше три часа в Софийската градска прокуратура, давайки показания като свидетел.

Петков беше разпитван по образуваното производство за евентуално изнудване на бизнесмена Васил Божков.

„Разказах много подробно и дадох отново същата информация и сведения, както и първия път. Това, което обясних в детайли, съм го споделял и на медиите. Има няколко неща, които мен лично ме притесняват. Първото е докладът на Агенцията за държавна финансова инспекция, където има ощетяване на бюджета с над 550 милиона лева“, посочи Кирил Петков. 

Премиерът каза, че е притеснен и от твърденията на Васил Божков, в които той заявява, че е изнудван от бившите управляващи и е дал 60 млн. лева под формата на подкуп. Петков допълни, че се надява информацията на Божков скоро да се превърне в свидетелски показания. 

Премиерът потвърди, че има доклад на Министерството на финансите, който показва пропуски в работата на Изпълнителната агенция „Одит на средствата от Европейския съюз“ (ОСЕС) по времето, когото финансов министър е бил Владислав Горанов от ГЕРБ. Одитната агенция е проспала, че в много от общините има концентрация на европроекти в ръцете на конкретен изпълнител, каза Петков. 

От държавното обвинение преди дни съобщиха, че проведеният първи разпит на Кирил Петков – на 17 март, няма правна стойност, тъй като е проведен от разследващ полицай, а не от следовател. На същото основание са били преповторени и разпитите на Бойко Борисов, Владислав Горанов, Севделина Арнаудова, както и на други свидетели.

Източник: БТА

Снимка: Труд

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *