Родители нападнаха охранител в училище в Димитровград
06.02.2019
Нова среща между САЩ и Северна Корея през февруари
06.02.2019

Отказът от Facebook е полезен за психологическото ни състояние

Много от нас дотолкова са свикнали да използват социалните мрежи ежедневно, че не могат да си представят живота без тях. През последното десетилетие времето, прекарвано в социалните мрежи и пред екрана, бавно, но сигурно расте.

Разбира се, тази тенденция вълнува много специалисти в сферата на медицината, които се опитват да научат повече за влиянието на тази промяна в навиците на човека върху здравето. Новото изследване, което се смята за една от най-авторитетните оценки на въздействието на социалните мрежи, излиза със становище, че отказът от Facebook има еднозначно положително влияние на душевното състояние на човека.

Учени от университетите в Станфорд и Ню Йорк са разпространили Facebook реклама, която привлякла близо 3000 потребителя. Първоначално те били помолени да попълнят подробни анкетни въпросници относно общата им удовлетвореност, политическите им възгледи и ежедневен график. След това на половината от участниците било предложено да деактивират профилите си в социалната мрежа за четири седмици, като в замяна щели да получат обезщетение. Подборът бил на случаен принцип. По време на този месеца учените внимателно следили профилите на участниците, за да се убедят, че те не са активирани повторно, като в същото време редовно получавали съобщения с оценка на настроението на потребителите и по този начин изследвали тенденцията.

Изследователите стигнали до извода, че отказът от Facebook намалил общата Интернет активност на хората, в това число и в другите социални мрежи и увеличил времето, прекарано пред телевизор и в общуване с приятели и близки. Потребителите, избрали да деактивират своите профили, също така били по-слабо информирани и политически ангажирани, но с това се увеличила общата им удовлетвореност.

Това не е първото изследване, чийто обект е влиянието на Facebook и другите социални мрежи върху човешкото здраве. Въпреки това, новото изследване опровергава предишно изследване, което определя влиянието на Facebook като положително.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *